zondag 10 juni 2012

Verschil van inzet

Tijdens dit EK zal ik zo vaak als mogelijk proberen iets te schrijven over leuke, opvallende, vreemde zaken rondom het toernooi. Deel 2: een ervaring 

 

Verschil van inzet


"Hoeveel wordt het vanavond?," vraagt Jeroen Flim aan de kinderen in de zaal. Jeroen werkt voor de foundation van oud-volleybalkampioen Bas van de Goor. De kinderen weten het zeker; die Denen kunnen er weinig van. De uitslagen 2-0, 2-1, 3-0, 3-1 en 4-1 passeren de revue. Eén jongen ziet het helemaal zitten. "Het wordt 5-0 voor Nederland." roept hij in de microfoon. Achterin de zaal sta ik. Al dagenlang hoor ik overal de enorme onderschatting van Denemarken aan. Ik vrees al tijden een schamele 1-1.

Dan gaan de kinderen het veld op. Ze moeten zichzelf in Oranje knokken. Eind augustus doet Nederland mee met de Junior Cup. Dat is het WK voetbal voor kinderen met diabetes. Vorig jaar pakte het team, dat door de Bas van de Goor Foundation wordt geselecteerd, de wereldtitel. Dit jaar moet dat wéér gebeuren en daarom worden er selectierondes gehouden.Vandaag is de beslissende training, in Amsterdam. De jongens vertrouwen erop dat ze straks worden uitgekozen, hoor ik, als ze langslopen richting het veld. Maar eenmaal begonnen aan de training, blijkt geen speler zo zeker van zichzelf. De jongens vechten voor iedere meter, kijken serieus maar hebben ook een hoop lol. Geen vedette-neigingen, geen halfwerk maar ook, heel belangrijk, geen rare tactische fratsen van de bondscoach. Die zegt voorafgaand aan de training: "Ik wil een team maken dat eerlijk speelt, aanvallend speelt, goede spelers heeft en wereldkampioen wordt." Hij wil de beste spitsen selecteren, om ze op te stellen als spits. Niet als rechtsbuiten of, erger nog, als reserve.

Of de coach de juiste mannen selecteert, moet je altijd maar afwachten. Ze niet altijd makkelijk te herkennen, wereldkampioenen. Maar zeker is wel dat de jongens vandaag op het veld in Amsterdam, Denemarken dan misschien onderschat hebben maar hun directe concurrenten in het veld niet. Ze vechten als leeuwen, omdat zij hun land straks willen verdedigen tijdens dat WK, dat in Zwitserland wordt gespeeld. Hadden de spelers van Bert van Marwijk dat ook maar gedaan. Maar ver van te voren was al duidelijk dat zelfs de Denen niet onderschatten, teveel gevraagd was. Met alle gevolgen van dien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten