zaterdag 11 juni 2016

Waarom zaterdag naar het EK kijken? 3 Redenen

Het EK niet leuk zonder Oranje? Juist wel! Nu kunnen we gewoon van het voetbal genieten, zonder mannen met wortels op hun hoofd en je tante Trees die zich ook ineens een kenner vindt. Zaterdag 11 juni staan 3 potjes op het programma. Die kunnen om deze 3 redenen zomaar heel leuk worden.

30 50 Years of hurt -  Tijdens ieder toernooi is het weer hetzelfde liedje bij de Engelsen: de verwachtingen zijn hoog, de resultaten pover. En, om meteen maar even met de deur in huis te vallen: ook dit jaar worden ze geen kampioen. Maar het team bestaat wel uit een aantal leuke voetballers met die typische Engelse power. Harry Kane is een krachtige maar ook behendige spits die heel makkelijk scoort. Jamie Vardy was afgelopen seizoen de revelatie van Leicester (en eigenlijk de hele Premier League). Leicester speelt countervoetbal van een andere planeet. In het systeem van 'The Foxes' was er altijd een hoop ruimte voor Vardy, waardoor hij zijn raketsnelheid kon gebruiken. The Three Lions zullen, zeker in de poulefase, vooral aanvallen waardoor die snelheid mogelijk wat minder gebruikt kan worden. Handige (bijna on-Engelse) dribbelaar Dele Ali is ook een speler naar het  puntje van je stoel te schuiven. De 20-jarige Tottenham Hotspur-speler is één van de troeven van de Engelsen.
Dat de 30  50 years of hurt er sowieso 52 worden, is overigens helemaal niet erg. Want niks is mooier dan die ontstelde Engelsen, die maar niet begrijpen waarom ze het weer niet hebben gered. Het lijken wel Nederlanders.

Za. 11 jun - 21u - Engeland - Rusland

Broedertwist - (Lees dit nu vast, want dit gaat u vooral rond Albanië - Zwitserland, zaterdag om 15u, ongeveer 1865x horen.) Leuk he, als je een broertje hebt die ook van voetbal houdt? Een beetje tegen elkaar opbieden, elkaar uitdagen en af en toe een rotschop uitdelen. Aan het EK doen 4 setjes broers mee, waarvan er 3 in hetzelfde team spelen: Lukaku bros. (Belgie), Evans bros. (Noord-Ierland) en de Berezutski bros. (Rusland). Het duo Xhaka speelt juist tegen elkaar.

Een foto die is geplaatst door Granit Xhaka (@granitxhaka) op

Taulant doet mee bij Albanië terwijl de iets talentvollere Granit de Zwitserse garde versterkt. Beide jongens werden geboren in Basel, als zoons van Albanees-Kosovaarse ouders. Allebei zijn het middenvelders, maar Taulant is verdedigend ingesteld waar Granit juist meer naar voor loopt. Dat doet hij komend seizoen trouwens voor Arsenal, dat hem heeft overgenomen van Borussia Mönchengladbach.
Trots op zijn land is Taulant zeker! Hij werd uitgeroepen tot ereburger van Albanië toen hij tijdens de uit de hand gelopen wedstrijd tegen Servië een Groot-Albanese vlag redde uit de handen van een Servische speler.
Mooi: toen Albanië zich voor het eerst in de geschiedenis van het land wist te plaatsen voor een groot voetbaltoernooi, was ook Zwitser Granit in tranen.

Za. 11 jun - 15u - Albanië - Zwitserland


Alle ballen op Gareth - Aan dit EK doen zoveel landen mee waarin nauwelijks 11 spelers rondhobbelen die kunnen lopen, dat je 100% zeker kan zijn dat er 1 ploeg 'verrassend' naar de volgende ronde gaat. Niet echt verrassend dus. Als je één team moet noemen waarvan je hoopt dat ze verrassen, is dat wel Wales. Dat heeft maar één reden: Gareth Bale. Het renpaard uit Cardiff kan zich eindelijk ontworstelen aan het juk van Cristiano Ronaldo, die hem weinig individueel succes schijnt te gunnen. Zonder Bale stelt Wales weinig (zeg maar gerust niks) voor en slaagt het team er nauwelijks in een behoorlijke pot op de mat te leggen. Maar zodra alle ballen op Gareth gaan, gebeuren er soms mooie dingen.
Tegenstander Slovakije, net als Wales ook debutant op het EK, heeft het meer dan de Groot-Britten in zich uit te groeien tot toernooi-verrassing. Hamsik is de onomstreden vedette maar met de bevliegingen van Stoch (ex-Twente) en de spijkerharde Skrtel achterin heeft Slovakije een moeilijk te kloppen team.

Za. 11 jun - 18u - Wales - Slovakije

Geen opmerkingen:

Een reactie posten