dinsdag 14 juni 2016

Ricardo Quaresma en nog 2 Redenen om zelfs vandaag het EK te kijken


1. Ricardo Quaresma - Heeft u ook een alternatieve favoriet dit toernooi? Ik vroeg mijn 6-jarige voetbalmaffe oudste zoon voor wie we moeten juichen tijdens het EK. Zijn antwoord was resoluut: PORTUGAL! Ik probeerde hem nog op andere gedachten te brengen: IJsland? Ierland misschien? Italie dan? Maar nee, daar speelt Cristiano Ronaldo niet. En daar kan ik geen speld tussen krijgen. Nu heb ik altijd wel een zwak voor de Portugese boevenbende. Schoppers met een technische bagage waar je 'U' tegen zegt. Altijd zitten er een paar voetbalparels tussen. Maniche, Nuno Gomez en Deco zijn geen spelers die in Nederland snel een populariteitspoll zullen winnen, maar wel fantastische   stilisten. En dat geldt ook nu weer, voor 'de Selecção'. Een team op leeftijd, met Cristiano Ronaldo als de man waarop iedereen let, niet in de minste plaats Cristiano Ronaldo zelf. Als de aanvoerder vanavond tegen IJsland scoort, is hij de eerste speler die op 4 EK's het net weet te vinden.
Ik ben zelf vooral benieuwd naar Ricardo Quaresma. De Portugese fleugelflitser die in ernstige mate lijdt aan het syndroom van Ronaldinho: geen bal kan hij normaal aannemen of overspelen. Alles moet met een hakje, een buitenkantje voet of een rabona. Nadat ik per ongeluk een groot deel van de Portugese uitzwaaiwedstrijd tegen Estland zag, werd ik weer een beetje meer (bal)verliefd op de tovenaar. Gezien de niet al te sterke tegenstand in poule F, met naast IJsland ook Hongarije en Oostenrijk, acht ik de kans vrij groot dat de Besiktas-speler de volledige koffer met frivoliteiten uitpakt. Let even op de eerste 2 doelpunten in het onderstaande filmpje. Eén geweldige assist en een wonderschone treffer:



Ook een speler om met meer dan gemiddelde interesse te volgen: toptalent Renato Sanchez. De 18-jarige Portugees is de eerste aankoop van de nieuwe Bayern München-coach Carlo Ancelotti.

2. De Vikingen - In IJsland wonen ongeveer net zoveel mensen als in de stad Utrecht, maar in tegenstelling tot de Domstad, heeft het eilandje zich wel weten te kwalificeren. Een meer dan uitstekende counterploeg in de geest van Leicester City, waarvan ik me met name Birkir Bjarnason herinner. En ik denk dat Gregory van der Wiel dat ook doet, want hemeltje lief, wat werd de Oranje-rechtsback kleurenblind gespeeld door de buitenspeler met het uiterlijk van een vriendelijke Viking. Hij kwam handen en voeten tekort en moest zelfs aan de noodrem trekken, waardoor Ijsland op 0-1 kwam en uiteindelijk won. Tegen Portugal geef ik de IJslanders overigens meer kans op succes dan tegen de 2 (op papier) mindere ploegen in Poule F: Hongarije en Oostenrijk. Counteren lukt immers beter tegen teams die de aanval zoeken, dan tegen ploegen die zelf ook liever de defensie gesloten houden. En Portugal zal tegen IJsland best willen aanvallen. IJsland zelf heeft wel alle vertrouwen: ongeveer 10% van de bevolking is naar Frankrijk getogen om het team te steunen. Een niet onbelangrijk detail voor de Nederlandse thuis-supporter om dit team te steunen kan het prachtige shirt zijn waarin het elftal van coach Lagerbäck speelt. Modern maar toch een tikje retro, met bonuspunten voor het feit dat het niet is gefabriceerd door één van de grote sportmerken:


3. Oude bekenden - Het wordt een beetje suf om hier alle ex-Eredivisie-spelers op te noemen die vandaag in actie komen. Het is namelijk nogal een lijst. Bij Oostenrijk zorgt de spectaculaire Marko Arnautovic (ex-Twente) nog steeds voor veel actie. Zowel binnen als buiten het veld overigens, maar dat even terzijde. Hij wekt weleens de indruk een light-versie van Zlatan Ibrahimovic te zijn, maar de Oostenrijker heeft nog steeds een geweldige actie in huis en straalt onoverwinnelijkheid uit. Het is een klein kind in zijn gedrag, maar die kunnen vaak ook heel slecht tegen hun verlies. Een uitstekende kwaliteit voor een beroepsvoetballer. Ook in de selectie van Oostenrijk staat Mark Janko. De ex-Twente-spits is met z'n 1m96 cm nog steeds razend goed in luchtduels en uiterst pover in al het andere. Bij de ex-Eredivisionisten zou eigenlijk ook de Oostenrijkse ster David Alaba moeten staan. Een scout tipte Ajax over hem, maar de Amsterdammers vonden 'm niet goed genoeg. Daarna ging ie dus maar naar Bayern München.
Bij Hongarije herkennen we ex-PSV'er Balázs Dzsudzsák en oud-RKC en Roda-spits Krisztian Nemeth. En bij IJsland spelen er een paar -son's mee, die een Eredivsie-verleden hebben.

14-6, 18u, Oostenrijk - Hongarije
14-6, 21u, Portugal - IJsland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten