zondag 10 januari 2010

Simon las: Jorrit Smink - Dromen, pesos en spelersvrouwen

Pas in de laatste bladzijdes van het boek Dromen, pesos en spelersvrouwen verklaart schrijver Jorrit Smink hoe hij in Chili terecht kwam. Hij werd verliefd op een Chileense. Hij reist haar achterna en in het Zuid-Amerikaanse land hoopt hij een droom waar te maken: slagen als voetbaltrainer. Dat is bepaald geen sinecure, want in Chili vervangen clubs sneller een trainer dan een closetrol.

Dat Smink erin slaagt dit boek tot een interessant geheel te maken is knap. Want, eerlijk is eerlijk, echt boeiend is de eerste divisie van Chili natuurlijk niet. Het is een derde wereldland op voetbalgebied dat in Zuid-Afrika pas voor de tweede keer sinds 1986 van de partij is op een WK. Maar meer nog dan een verhaal over voetbal is Dromen, pesos en spelersvrouwen een boek over cultuurverschillen geworden. Jorrit en zijn assistent Paul Schoolderman proberen zich aan te passen aan de Chilenen. Dat lukt ze maar matig. Twee dagen niet op een training verschijnen zonder bericht van absentie? In Nederland moet je er niet mee aankomen, maar een Chileense voetballer blikt of bloost er niet bij.
De vooroordelen over het Zuid-Amerikaanse voetbal worden in het boek bevestigd. Het corrupte bestuurslid, de agressieve fan en de speler zonder conditie en discipline: ze komen allemaal voorbij. Dromen, pesos en spelervrouwen zit vol met kranzinnige situaties en vooral met (onbedoelde) humor. Dat Smink geen groot stilist is maakt daardoor weinig uit. Het is bijzonder prettig leesvoer.
Titel: Dromen, pesos en spelersvrouwen
Schrijver: Jorrit Smink
Uitgeverij: Amstel Sport
Verschenen: November 2009
192 blz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten