woensdag 17 augustus 2011

Een lastige Fitchuation

Nog niet eens zo heel lang geleden hoorde ik voor het eerst van het kledingmerk Abercrombie & Fitch. Mensen die er kleding van hebben vertelden mij dat er altijd dikke rijen staan om de winkel in te komen. Voor mij niet meteen een aanprijzing om er te gaan shoppen, maar fashionistas schijnen daar anders over te denken. Een zaterdagbaantje bij deze broeken- & truienboer kan je alleen krijgen als je zelf een wasbordje meeneemt. Ook moet je bereid zijn de hele dag in je blote hol te lopen en tijdens het werk een kankerverwekkend Abercrombie luchtje in te ademen. Daarmee is de winkel namelijk vergeven. Tot slot moet je ook geen lintworm hebben, wil je in dienst treden. Een model werd eens ontslagen omdat hij op een fotoset in een croisantje hapte.



Het stel weekdieren dat dit tamelijk fantasieloze kledingmerkje runt heeft zichzelf vandaag opnieuw onsterfelijk belachelijk gemaakt. Een zekere meneer Mike Sorrentino kreeg een aanzienlijk bedrag geboden  als hij de kleding niet meer draagt. Sorrentino is een BA'er (Bekende Amerikaan) die een rol heeft in de MTV reallife-serie Jersey Shore. Daarin heet hij 'The Situation' en, toeval of niet, staat hij bekend om zijn wasbordje. Omdat Jersey Shore een mengeling is tussen Oh Oh Cherso en De Tokkies, wil Abercrombie liever niet dat hun kleding daarmee wordt geacocieerd. Vandaar dus de offerte aan de heer Sorrentino om er in het vervolg net zo bij te lopen als de Abercrombie-loonslaven; zonder shirt van het merk in kwestie.


Zulk soort berichten maakt mij vrolijk. Ik zie dat dan helemaal voor me. Een groep Abercrombie-kakkers, die stukken textiel in elkaar laat naaien door uitgehongerde en onderbetaalde kleuters in India, zit op het hoofdkwartier in Ohio.  Nippend aan exclusieve koppen Zuid-Timorese abrikozenkoffie lullen ze uren vol met de vraag hoe ze hun product in de markt gaan zetten. 'Abercrombie & Fitch staat voor casual kleding, volledig gericht op de jonge fashionlover die een sportieve look wil combineren met een klasse-uitstraling.' Dat werk. Dodelijk.

Dan komt de plaatselijke Jokertje op tv. Hij laat twee keer zijn broek zaken voor de camera. Het enige dat hij om zijn pauperhol heeft hangen is een Abercrombie & Fitch boxer. (Een detail dat 9 van de 10 MTV-kijkers vermoedelijk ontgaat, maar dat geheel terzijde) Daar gaat je zorgvuldig opgebouwde reputatie van kinderuitbuiters. Ineens behoor je tot de lowlifes, de losers, de laagste kaste van het stelsel.

Saillant detail is dat diezelfde  imago-bouwers van Abercrombie ooit op het lumineuze idee kwamen om meneer The Situations naam te misbruiken. Onder de noemer 'kakkerhumor' lieten ze een shirt drukken met de tekst Fitchuation. Lachen.

Nu is het dus aan The Situation om het geld aan te nemen of af te slaan. Ik hoop natuurlijk op het laatste. Zorgvuldig afbreken die tent, lijkt me. Als hij slim is, wat ik overigens betwijfel, koopt hij morgen een stapel onderbroeken van Bjorn Borg, een berg Dolce & Gabanna shirt en tien paar Gucci schoenen. Hij kan er stinkend rijk mee worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten