Kontklemmend voetbal, rellen, een falende organisatie, de UEFA in het algemeen en waardeloze elftallen die doordringen tot de volgende ronde: het EK 2016 is nu al één van de slechtste toernooien aller tijden ooit. Gelukkig is er één redding: de fans (de onruststokende randdebielen niet meegerekend). Veel leuker dan de gemiddelde wedstrijd tijdens dit toernooi, zijn deze beelden:
Will Grigg gaat als de brandweer
De absolute hit dit toernooi is 'Will Griggs on fire', gebaseerd op 'Freed from desire', de jaren 90 kraker van Gala. Op YouTube circuleren gigantisch veel filmpjes met dit nummer in de hoofdrol. Deze vond ik persoonlijk erg grappig.
Oh Embolo- oh Embolo
Qua bekendheid nog niet op het niveau van de Will Grigg-hit, maar groot in potentie: 'Oh Embolo'. Het nummer dat de Zwitserse fans hebben bedacht voor spits Breel Embolo. Mochten de Zwitsers ver komen, dan voorspel ik dat dit nummer hoge ogen gaat gooien in menig hitlijst.
Modderglijden met Engelsen
De Engelsen zijn, zeker na een paar bier, geruchtmakende voetbalfans. Soms leuk, soms minder. In Lille lieten ze zich in elk geval ook van hun goede kant zien.
Oekraïnse taalproblemen
Het Franse taalonderwijs in Oekraïne is niet geweldig. Fans uit dat land zijn gelukkig creatief, en bedachten een oplossing zodat ze het goddelijke goudgele vocht gewoon kunnen bestellen.
Wales & Engeland
De fans van Wales en Engeland konden het goed met elkaar vinden. Welshman Darren en de Engelse Emma in het bijzonder: ze gaan namelijk trouwen. Voorafgaand aan de wedstrijd tussen de landen, vraagt Darren zijn vriendin ten huwelijk. Het legde de twee overigens geen windeieren dat het filmpje een internet-hitje werd: UEFA-sponsor Carlsberg heeft het duo tickets voor de EK-finale aangeboden, na het zien van de beelden.
Groen boven!
Tot slot dan nog 2 van de vele geweldige Ierse fan-acties. Laten we hopen dat we ze nog heel veel terug gaan zien op toernooien. Want al is hun voetbal niet al te best, de fans zijn werkelijk fantastisch..
1. Ricardo Quaresma - Heeft u ook een alternatieve favoriet dit toernooi? Ik vroeg mijn 6-jarige voetbalmaffe oudste zoon voor wie we moeten juichen tijdens het EK. Zijn antwoord was resoluut: PORTUGAL! Ik probeerde hem nog op andere gedachten te brengen: IJsland? Ierland misschien? Italie dan? Maar nee, daar speelt Cristiano Ronaldo niet. En daar kan ik geen speld tussen krijgen. Nu heb ik altijd wel een zwak voor de Portugese boevenbende. Schoppers met een technische bagage waar je 'U' tegen zegt. Altijd zitten er een paar voetbalparels tussen. Maniche, Nuno Gomez en Deco zijn geen spelers die in Nederland snel een populariteitspoll zullen winnen, maar wel fantastische stilisten. En dat geldt ook nu weer, voor 'de Selecção'. Een team op leeftijd, met Cristiano Ronaldo als de man waarop iedereen let, niet in de minste plaats Cristiano Ronaldo zelf. Als de aanvoerder vanavond tegen IJsland scoort, is hij de eerste speler die op 4 EK's het net weet te vinden.
Ik ben zelf vooral benieuwd naar Ricardo Quaresma. De Portugese fleugelflitser die in ernstige mate lijdt aan het syndroom van Ronaldinho: geen bal kan hij normaal aannemen of overspelen. Alles moet met een hakje, een buitenkantje voet of een rabona. Nadat ik per ongeluk een groot deel van de Portugese uitzwaaiwedstrijd tegen Estland zag, werd ik weer een beetje meer (bal)verliefd op de tovenaar. Gezien de niet al te sterke tegenstand in poule F, met naast IJsland ook Hongarije en Oostenrijk, acht ik de kans vrij groot dat de Besiktas-speler de volledige koffer met frivoliteiten uitpakt. Let even op de eerste 2 doelpunten in het onderstaande filmpje. Eén geweldige assist en een wonderschone treffer:
Ook een speler om met meer dan gemiddelde interesse te volgen: toptalent Renato Sanchez. De 18-jarige Portugees is de eerste aankoop van de nieuwe Bayern München-coach Carlo Ancelotti.
2. De Vikingen - In IJsland wonen ongeveer net zoveel mensen als in de stad Utrecht, maar in tegenstelling tot de Domstad, heeft het eilandje zich wel weten te kwalificeren. Een meer dan uitstekende counterploeg in de geest van Leicester City, waarvan ik me met name Birkir Bjarnason herinner. En ik denk dat Gregory van der Wiel dat ook doet, want hemeltje lief, wat werd de Oranje-rechtsback kleurenblind gespeeld door de buitenspeler met het uiterlijk van een vriendelijke Viking. Hij kwam handen en voeten tekort en moest zelfs aan de noodrem trekken, waardoor Ijsland op 0-1 kwam en uiteindelijk won. Tegen Portugal geef ik de IJslanders overigens meer kans op succes dan tegen de 2 (op papier) mindere ploegen in Poule F: Hongarije en Oostenrijk. Counteren lukt immers beter tegen teams die de aanval zoeken, dan tegen ploegen die zelf ook liever de defensie gesloten houden. En Portugal zal tegen IJsland best willen aanvallen. IJsland zelf heeft wel alle vertrouwen: ongeveer 10% van de bevolking is naar Frankrijk getogen om het team te steunen. Een niet onbelangrijk detail voor de Nederlandse thuis-supporter om dit team te steunen kan het prachtige shirt zijn waarin het elftal van coach Lagerbäck speelt. Modern maar toch een tikje retro, met bonuspunten voor het feit dat het niet is gefabriceerd door één van de grote sportmerken:
3. Oude bekenden - Het wordt een beetje suf om hier alle ex-Eredivisie-spelers op te noemen die vandaag in actie komen. Het is namelijk nogal een lijst. Bij Oostenrijk zorgt de spectaculaire Marko Arnautovic (ex-Twente) nog steeds voor veel actie. Zowel binnen als buiten het veld overigens, maar dat even terzijde. Hij wekt weleens de indruk een light-versie van Zlatan Ibrahimovic te zijn, maar de Oostenrijker heeft nog steeds een geweldige actie in huis en straalt onoverwinnelijkheid uit. Het is een klein kind in zijn gedrag, maar die kunnen vaak ook heel slecht tegen hun verlies. Een uitstekende kwaliteit voor een beroepsvoetballer. Ook in de selectie van Oostenrijk staat Mark Janko. De ex-Twente-spits is met z'n 1m96 cm nog steeds razend goed in luchtduels en uiterst pover in al het andere. Bij de ex-Eredivisionisten zou eigenlijk ook de Oostenrijkse ster David Alaba moeten staan. Een scout tipte Ajax over hem, maar de Amsterdammers vonden 'm niet goed genoeg. Daarna ging ie dus maar naar Bayern München.
Bij Hongarije herkennen we ex-PSV'er Balázs Dzsudzsák en oud-RKC en Roda-spits Krisztian Nemeth. En bij IJsland spelen er een paar -son's mee, die een Eredivsie-verleden hebben.
14-6, 18u, Oostenrijk - Hongarije 14-6, 21u, Portugal - IJsland
Omdat zowel de Ieren als de Belgen in actie komen zijn er minstens 3 redenen om vandaag het EK te checken.
1. België - Calimero is een arrogant uilskuiken vergeleken bij het minderwaardigheidscomplex dat de gemiddelde Belg heeft. De lol om de uitschakeling van Oranje is er groter dan de blijdschap om de plaatsing van de reserve-Duitsers zelf.
Zonde natuurlijk, want als wij in Nederland zulke talenten zouden hebben als de zuiderburen, hadden wij tegen iedere voetbalfan opgeschept over Carrasco, Nainggolan en Denayer. En dan hebben we het nog niet eens gehad over gevestigde namen als Hazard, Vertonghen, Courtois en De Bruyne. Op zich is dat minieme ego niet zo verwonderlijk als je rondloopt in zo ongeveer het lelijkste shirt op het toernooi (toegegeven, de concurrentie op dat vlak is moordend), maar iets meer trots gun je ze. Wat dat betreft kunnen ze veel leren van de Italianen, tegen wiens hechte formatie ze vandaag niet gaan winnen. Dat laatste is overigens mijn prognose, waaraan geen enkele waarde kan worden gehecht. Maar toch, kijk even hoe zij erbij staan, die macho's. Da's toch wel andere koek, dan die Belgen, met hun wereldelftal vol types met zure slasaus-uitstraling.
Ma 13 jun, 21u, België - Italië
2. Roy Keane - Prettig dat er op dit EK in elk geval nog een paar zekerheden zijn: de Duitsers scoren in de laatste minuten, overmorgen staan kranten vol over het kapsel van Ronaldo, de Ierse fans worden uitgebreid gehuldigd door het Nederlandse volk omdat ze nog steeds zingen bij een kansloze 4-0 achterstand in de rust en Roy Keane gaat voor opschudding zorgen. De Ierse beul is tegenwoordig assistent-bondscoach en al in de voorbereiding op het EK zorgde hij voor een relletje toen hij na de verloren uitzwaaiwedstrijd tegen Wit-Rusland voor de camera's vertelde dat het schaarse Ierse lichtpuntje Aiden McGeady "veel beter kon, maar dat is het probleem met zijn hele loopbaan.". Gezellig, want dan moet je nog met een waardeloos elftal beginnen aan een EK waarbij je vooraf al weet dat het na 3 wedstrijden klaar is.
Gelukkig kan je je als Ier dus altijd optrekken aan de fans, the Green Army. Die hebben geen last van dorst, gebrek aan humor en verstand van voetbal. Daardoor is hun gemoed bijna altijd goed en dat levert fantastische beelden en geluiden op. En spandoeken natuurlijk, zoals deze die gemaakt is voor hun eerste EK-wedstrijd van vanavond, tegen Zweden:
3. Voetbaldino-dag - Bij Albert Heijn kan je sparen voor dino-plaatjes en ik zou er niet van opkijken wanneer er tussen die stickers ook de beeltenissen van de Buffonosaurus, de Keaneosaurus Rex, de Casillasoratops, de Givenodokus en de Zlatanoraptor opduiken. Vandaag komt er een heel voetbalbejaardentehuis in actie. Voetballers met een schat aan ervaring, spelers die geen verrassing meer zijn voor de liefhebbers. Dat is een verrassing op zich, dit toernooi. De Ieren hebben, mede door Robbie Keane (35) en Shay Given (40), gemiddeld het oudste team op dit EK. Voor de statistici: Engeland het jongste.
Ondanks het feit dat Duitsland speelt, valt er zondag toch wel een hoop te genieten. Drie wedstrijden staan op het programma en hierbij 3 redenen om die zapper richting beeldscherm te richten en minstens een slordige 6 uur voetbal tot u te nemen.
Josh Magannis & Will Grigg - Van alle teams die er geen reet van kunnen, kan Noord-Ierland er het geen reetst van. Toch zijn ze erin geslaagd 23 voetballers te vinden met 2 benen, waardoor ze nu mee mogen doen aan het EK. Josh Magannis is misschien wel de bijzonderste van het stel stoethaspels dat zich in een groen shirt hijst. De (als u dit leest voor 15 augustus 2016) 25-jarige spits was tot 2009 nog keeper. En geen onverdienstelijke, als we de statistieken mogen geloven: hij kwam uit voor de nationale jeugdteams van Noord-Ierland onder 17 en onder 19 als doelman. Omdat hij geen profcontract wist te krijgen, besloot hij zich op het spitsen te richten... en hoe! Al vrij vlug klopte het Schotse Aberdeen aan de deur. Via St. Mirren komt hij terecht bij Kilmarnock. Vorig jaar maakt hij tegen Griekenland de allesbeslissende goal, waardoor Noord-Ierland het EK-ticket behaalt. Overigens is het lang niet zeker dat Magannis ook echt in de basis staat. Josh speelt waarschijnlijk niet, maar Will Grigg wel. Het enige dat u van hem moet weten, is dat heel veel (Noord-Ierse) mensen dit meezingen.
Zondag 12 juni, 18u, Polen - Noord Ierland
Het Kroatische middenveld - Mocht u het voetbal enigszins volgen, dan zal het trio Rakitic (Barcelona), Modric (Real Madrid) en Mateo Kovacic (Real Madrid) u bekend voorkomen. De middenvelders vormen gedrieën misschien wel de beste linie van dit EK, zeker als u zich bedenkt dat Fiorentina-speler Badelj daar vaak nog tussen loopt. De spits die zij moeten bedienen is Mandzukic, en dat lukt ze nog verdomde vaak ook. Van alle mogelijke verrassingen dit toernooi is Kroatië toch wel het team waarvan het haast niet meer verrassend is, mochten ze verrassen.
Zondag 12 juni, 15u, Turkije - Kroatie Oguzhan Özyakup - We zijn er weer bij, en dat is prima! Özyakup is geboren in Alkmaar en dus is hij de enige voetballende Nederlander die erbij is op het EK. Dat is nog niet alles, want als er één speler is die bij Turkije bepaalt wat er gebeurt, is het Oguzhan. De centrale middenvelder van Besiktas, heeft zijn club dit seizoen mede aan de titel geholpen. Zijn eerste goal voor het Turkse team kunt u zich misschien nog wel herinneren... ging ongeveer zo!
Özyakup is een attractie voor mensen de houden van middenvelders ala Modric en Sneijder.
Het EK niet leuk zonder Oranje? Juist wel! Nu kunnen we gewoon van het voetbal genieten, zonder mannen met wortels op hun hoofd en je tante Trees die zich ook ineens een kenner vindt. Zaterdag 11 juni staan 3 potjes op het programma. Die kunnen om deze 3 redenen zomaar heel leuk worden.
30 50 Years of hurt - Tijdens ieder toernooi is het weer hetzelfde liedje bij de Engelsen: de verwachtingen zijn hoog, de resultaten pover. En, om meteen maar even met de deur in huis te vallen: ook dit jaar worden ze geen kampioen. Maar het team bestaat wel uit een aantal leuke voetballers met die typische Engelse power. Harry Kane is een krachtige maar ook behendige spits die heel makkelijk scoort. Jamie Vardy was afgelopen seizoen de revelatie van Leicester (en eigenlijk de hele Premier League). Leicester speelt countervoetbal van een andere planeet. In het systeem van 'The Foxes' was er altijd een hoop ruimte voor Vardy, waardoor hij zijn raketsnelheid kon gebruiken. The Three Lions zullen, zeker in de poulefase, vooral aanvallen waardoor die snelheid mogelijk wat minder gebruikt kan worden. Handige (bijna on-Engelse) dribbelaar Dele Ali is ook een speler naar het puntje van je stoel te schuiven. De 20-jarige Tottenham Hotspur-speler is één van de troeven van de Engelsen.
Dat de 30 50 years of hurt er sowieso 52 worden, is overigens helemaal niet erg. Want niks is mooier dan die ontstelde Engelsen, die maar niet begrijpen waarom ze het weer niet hebben gered. Het lijken wel Nederlanders.
Za. 11 jun - 21u - Engeland - Rusland
Broedertwist - (Lees dit nu vast, want dit gaat u vooral rond Albanië - Zwitserland, zaterdag om 15u, ongeveer 1865x horen.) Leuk he, als je een broertje hebt die ook van voetbal houdt? Een beetje tegen elkaar opbieden, elkaar uitdagen en af en toe een rotschop uitdelen. Aan het EK doen 4 setjes broers mee, waarvan er 3 in hetzelfde team spelen: Lukaku bros. (Belgie), Evans bros. (Noord-Ierland) en de Berezutski bros. (Rusland). Het duo Xhaka speelt juist tegen elkaar.
Een foto die is geplaatst door Granit Xhaka (@granitxhaka) op
Taulant doet mee bij Albanië terwijl de iets talentvollere Granit de Zwitserse garde versterkt. Beide jongens werden geboren in Basel, als zoons van Albanees-Kosovaarse ouders. Allebei zijn het middenvelders, maar Taulant is verdedigend ingesteld waar Granit juist meer naar voor loopt. Dat doet hij komend seizoen trouwens voor Arsenal, dat hem heeft overgenomen van Borussia Mönchengladbach.
Trots op zijn land is Taulant zeker! Hij werd uitgeroepen tot ereburger van Albanië toen hij tijdens de uit de hand gelopen wedstrijd tegen Servië een Groot-Albanese vlag redde uit de handen van een Servische speler.
Mooi: toen Albanië zich voor het eerst in de geschiedenis van het land wist te plaatsen voor een groot voetbaltoernooi, was ook Zwitser Granit in tranen.
Granit Xhaka who plays for the Switzerland NT is in tears of happiness for Albania qualifying to Euro 2016. pic.twitter.com/ePgi2hiqga
Alle ballen op Gareth - Aan dit EK doen zoveel landen mee waarin nauwelijks 11 spelers rondhobbelen die kunnen lopen, dat je 100% zeker kan zijn dat er 1 ploeg 'verrassend' naar de volgende ronde gaat. Niet echt verrassend dus. Als je één team moet noemen waarvan je hoopt dat ze verrassen, is dat wel Wales. Dat heeft maar één reden: Gareth Bale. Het renpaard uit Cardiff kan zich eindelijk ontworstelen aan het juk van Cristiano Ronaldo, die hem weinig individueel succes schijnt te gunnen. Zonder Bale stelt Wales weinig (zeg maar gerust niks) voor en slaagt het team er nauwelijks in een behoorlijke pot op de mat te leggen. Maar zodra alle ballen op Gareth gaan, gebeuren er soms mooie dingen.
Tegenstander Slovakije, net als Wales ook debutant op het EK, heeft het meer dan de Groot-Britten in zich uit te groeien tot toernooi-verrassing. Hamsik is de onomstreden vedette maar met de bevliegingen van Stoch (ex-Twente) en de spijkerharde Skrtel achterin heeft Slovakije een moeilijk te kloppen team.
Al het begin is moeilijk, zeggen ze. Wanneer het EK op vrijdag 10 juni echt begint, is het voor ons Nederlanders even flink doorbijten. Natuurlijk, we zijn aan het idee van 'er niet bij zijn' inmiddels wel gewend maar nu is daar die pijnlijke werkelijkheid.
Daarna moeten we onze rug rechten en kijken voetballiefhebbers gewoon naar een paar hele fijne potjes. Frankrijk - Roemenië kan zo'n pot worden.
3 redenen om toch de TV aan te zetten
Frankrijk - Samen met Duitsland is het gastland de topfavoriet. Vreemd als je bedenkt dat 'Les Bleus' de 17e plek op de wereldranglijst van de FIFA innemen. Achter Nederland, om maar eens een zieltogende voetbalnatie te noemen. Maar ook lager dan Zwitserland, Oostenrijk en Portugal. Landen die in tegenstelling tot De Haantjes toch niet tot de kanshebbers worden gerekend. Maar ja, Frankrijk heeft een keur aan toptalenten. Antoine Griezmann en Paul Pogba stijden binnen 5 jaar mee om de Gouden Bal. Het middenveld staat vol 'powerhouses', want naast Pogba staan de fantastische Matuidi en Leicester City's box-to-box speler Kanté. Hoewel ik de kans op veel actie van zijn kant niet groot acht, ook aandacht voor de uitstekende doelman van Frankrijk: Hugo Lloris. Tot slot bezitten 'Les Tricolores' de speler met misschien wel de koddigste naam van dit EK: Samuel Umtiti. Een talentvolle verdediger die vermoedelijk wel op de bank begint.
Tekening: @DaveMerrell
Lucian Sânmărtean - Een bekende naam in Utrecht en (d)ostreken is Lucian Sânmărtean, De Roemeense baltovenaar veroverde in Utrecht harten van fans, streek een godsvermogen aan salaris op en lag door blessures vaker op de behandeltafel bij de fysio dan dat hij op het gras stond. Desalniettemin staan zijn technische vaardigheden als een paal boven water. Inmiddels speelt de vedette van Roemenië in Saoedi-Arabië, bij Ittihad FC (met de Ghanees Sulley Muntari). Bij Roemenië is hij de man van de vrije trappen.Voor de rest hoeft van Roemenië weinig spectaculair voetbal verwacht te worden, of het moet zijn van doelpuntenmaker Florin Andone. Bij Cordoba scoort hij ongeveer eens in de 2 wedstrijden, wat lang niet beroerd is.
Björn Kuipers - Bij gebrek aan actieve voetballende Nederlanders (Özyakup niet meegerekend, maar daarover later meer) moeten we maar proberen te genieten van een scheids. Niet makkelijk, zeker omdat de beste man 4e official is. Wachten dus tot het einde van de 1e en 2e helft, als onze Björn het bordje omhoog mag houden. Of het is hopen op een blessure bij Viktor Kassai, die de wedstrijd in goede banen moet leiden.